Un robinet cu bilă este un echipament ce realizează închiderea pentru controlarea debitul unui lichid sau al unui gaz prin intermediul unei bile rotative cu un orificiu. Prin rotirea bilei cu un sfert de tură (90 de grade) în jurul axei sale, fluidul poate trece sau este blocat. Acestea se caracterizează printr-o durată lungă de viață și asigură o etanșare fiabilă pe toată durata de viață, chiar și atunci când acesta nu este utilizată pentru o perioadă lungă de timp. Ca urmare, sunt mai populare ca, de exemplu, vanele sertar. Robinetele cu bilă sunt mai rezistente la medii contaminate decât majoritatea celorlalte tipuri de robinete.

     În versiuni speciale, robinetele cu bilă sunt utilizate și ca supape de control. Această aplicație este mai puțin frecventă din cauza preciziei relativ limitate a controlului debitului în comparație cu alte tipuri de supape de control. Cu toate acestea  oferă și aici unele avantaje. De exemplu, aceasta asigură în continuare o etanșare fiabilă, chiar și în cazul mediilor murdare.

     De exemplu, pot exista circumstanțe în care doriți ca unitatea de putere hidraulică să fie activă, împiedicând în același timp funcționarea funcțiilor din aval, cum ar fi atunci când efectuați reglaje la compensatorul de presiune al unei pompe, în timp ce alte părți ale mașinii rămân inerte în condiții de siguranță. O blocare a panoului electric împiedică toate funcțiile hidraulice să funcționeze. Prin adăugarea unui robinet cu bilă la conducta de presiune a pompei cu piston cu debit variabil, echipa de întreținere poate bloca doar pompa, permițându-i în același timp să funcționeze în standby. Oricine lucrează la partea din aval a mașinii va fi în siguranță.

    Parker furnizează o gamă cuprinzătoare de robinete cu bilă care controlează direcția de curgere și acceptă o gamă variată de cerințe de sistem. Robinetele noastre cu bilă sunt atât fiabile, cât și economice în ceea ce privește service-ul și sunt disponibile în diverse configurații și opțiuni. În cadrul gamei noastre de robinete cu bilă avem o serie de capacități funcționale diferite și puteți alege, de asemenea, dintr-o selecție de materiale pentru a satisface cerințele dumneavoastră. De asemenea, avem la dispoziție o gamă impresionantă de materiale pentru scaune și garnituri.

 

ȘTIAI CĂ ...

    Robinetele cu bilă se pot bloca atunci când sunt utilizate pentru a regla tipuri necorespunzătoare de fluide, cum ar fi suspensiile, din cauza particulelor în suspensie care sunt prinse. Acest lucru poate duce la uzura bilei, la deteriorarea acesteia sau la blocarea ei.