Selectarea furtunului hidraulic adecvat pentru o aplicație nu este întotdeauna ușoară. Aspectele care definesc cât de adecvat este un furtun includ, printre altele, compatibilitatea cu mediul, presiunea de lucru, rezistența la abraziune, capacitatea de a fi așezat pe anumite suprafețe și flexibilitatea furtunului și, în cele din urmă, raza de curbură. De asemenea, trebuie să se țină cont de certificările și standardele specifice aplicației.

     Pe lângă proprietățile tehnice ale furtunului, există însă și alți factori care trebuie luați în considerare la alegerea unui furtun.

  • Selecția și dimensionarea produselor depinde, de asemenea, de furnizorul furtunului;
  • Produsul îndeplinește toate cerințele tehnice;
  • Furnizorii de top oferă un nivel ridicat de servicii post-vânzare, disponibilitatea globală a produselor și, în același timp, sprijin în proiectarea tehnică (inginerie);
  • Producătorii pun la dispoziție propriile departamente de cercetare și dezvoltare, depunând eforturi pentru îmbunătățirea continuă a produselor și a proceselor de producție, precum și pentru testarea constantă a calității furtunurilor.

     Toți acești factori definesc în cele din urmă durata de viață a furtunului și, prin urmare, calitatea echipamentului în care este instalat. Înlocuirile costisitoare, întreruperile de producție și reclamațiile pot fi astfel reduse la minimum.

Durata de viață a furtunului

     Furtunurile sunt adesea utilizate în condiții solicitante. Printre acestea se numără fluctuațiile de temperatură, vibrațiile și mișcările, diverse presiuni de lucru și diferite situații de instalare și raze de curbură. Pentru a demonstra cât de adecvat este un furtun, parametrii de performanță minimă sunt definiți în standardele EN și ISO. În realitate, însă, aceste standarde minime nu sunt întotdeauna suficiente, astfel încât sunt adesea depășite pentru a oferi performanțe maxime.

Raza de curbură și greutatea

                             

     Din ce în ce mai importantă în alegerea furtunului este raza de curbură. Acest lucru merge mână în mână cu tendința de electrificare a vehiculelor pentru a economisi combustibil și cu reducerea asociată a dimensiunilor și greutății. Furtunul nu ar trebui să fie o constrângere în ceea ce privește dimensiunea și greutatea în proiectarea mașinii. Astfel, o rază de curbură mai mică sprijină capacitatea de a utiliza furtunul în situații de instalare înguste, fără a afecta designul general din cauza limitărilor din furtun.

     În plus, atunci când se reduce greutatea unui furtun, utilizarea unor compuși de înaltă calitate în manta este esențială. Cu materiale de înaltă calitate, mantaua poate fi făcută semnificativ mai subțire și greutatea poate fi redusă.

Robustețe sub forma rezistenței la abraziune, a fitingurilor și a compatibilității cu mediul de lucru

     Nu numai din punct de vedere al greutății, învelișul furtunului de înaltă calitate este esențial. În special în aplicațiile dinamice, rezistența ridicată la abraziune este, de asemenea, crucială pentru fiabilitatea întregului sistem. Pentru a nu crește costurile în mod inutil, este recomandabil să se selecteze diferite compoziții de acoperire adaptate la tipul de aplicație. De exemplu, un furtun cu un compus mai dur și mai avansat, cu o rezistență la abraziune de până la 100 de ori mai mare, poate fi utilizat pentru aplicații solicitante, în timp ce acoperirile standard din cauciuc sunt potrivite pentru aplicații mai puțin solicitante. Nu toți producătorii oferă aceeași serie de furtunuri în toate variantele.

     În acest context, este de asemenea important să selectați un furnizor care oferă fitinguri omologate pentru furtunuri. Pentru ca conexiunea să fie permanent sigură și fără scurgeri, furtunul și fitingurile trebuie să fie exact potrivite și aprobate pentru utilizarea în comun.

     Compatibilitatea cu mediul este, de asemenea, esențială pentru selectarea furtunului potrivit. Nu orice compoziție materială a furtunului este la fel de potrivită pentru orice aplicație. De exemplu, în timp ce compatibilitatea cu uleiurile hidraulice pe bază de minerale poate că a fost adesea suficientă în trecut, există o nevoie tot mai mare de compatibilitate cu uleiurile biodegradabile. Și în acest caz, sfaturile experților sunt utile.

Servicii și asistență

     De multe ori, un furtun este considerat o componentă simplă care poate fi comandată dintr-un catalog fără a mai fi nevoie să se ia legătura cu producătorul de furtunuri. De asemenea, prețul este un criteriu care nu trebuie ignorat, bineînțeles.

     Cu toate acestea, atunci când se selectează furtunul potrivit, alți factori joacă, de asemenea, un rol care nu trebuie subestimat. De exemplu, poate avea sens să alegeți un producător care are resursele și capacitatea de cercetare și dezvoltare pentru a transmite inovațiile și îmbunătățirile tehnice direct clienților. Aceasta este singura modalitate de a garanta în permanență o calitate ridicată și o producție și un design actualizat al furtunurilor.

     În plus, producătorii mai mari oferă adesea o rețea logistică globală cu asistență tehnică extinsă. Pe lângă consilierea tehnică, acest lucru permite, de asemenea, implementarea de soluții personalizate.

     Testarea continuă a calității, îmbunătățirea constantă a proceselor de producție și conformitatea asociată cu standardele și normele sunt, de asemenea, criterii decisive în alegerea furtunurilor.