Pompele cu roti dintate sunt de doua feluri: cu dantura externa și cu dantura interna. Forma dintilor angrenajului au designul de asa natura incat sa ofere o eficienta generala buna cu un minim de scurgeri interne. Pompele cu dantura externa dezvolta presiuni mai mari decat o pompa cu palete si poate functiona la turatii mai mari. Constructia de baza consta in doua roti dintate cu acelasi diametru al danturii si aceeasi forma, antrenate pe axuri separate si montate într-o carcasa mica fara spatii libere. Porturile de intrare si iesire sunt amplasate direct in carcasa pe partile laterale ale acesteia. Un ax de transmisie este actionat de un motor in timp ce celalalt ax este condus. Constructia este optimizata in 3 sau 4 parti: corp, flansa de prindere si capac spate, ceea ce le face sa fie usor de montat, de reparat sau de modificat in multiple stiluri de prindere. In mod normal, pompele cu roti dintate nu trebuie sa functioneze la turatii peste valoarea maxima nominala precizata de producator si nici nu trebuie sa fie utilizate continuu la presiuni ridicate si turatii foarte mici. In caz contrar, ele se vor uza prematur si vor creste cheltuielile de mentenanta ale masinii.

     Pompele Parker, furnizate de PH Hidro Pneumatic, cele mai uzuale sunt seria PGP500 si sunt in constructie usoara de aluminiu, rezista la presiuni de pana la 250 bari cu turatii pana la 4000 rpm. Sunt disponibile cu o singura sau mai multe sectiuni si pot oferi debite de la 0.8 cmc/rot pana la 70 cmc/rot. O alta serie este PGP600 cu carcasa din fonta si intr-o gama larga de optiuni de prindere tip SAE si DIN, cu presiuni dezvoltate pana la 310 bar si turatii pana la 3500 rpm.

     Pompele de transmisie si motoarele Parker sunt ideale intr-o gama larga de utilizare, cum ar fi manipularea materialelor, agricultura, constructii precum si o varietate de aplicatii industriale, ele pastreaza aceleasi performante superioare pe toata durata lor de viata lunga, fara probleme. Pompele si motoarele din fonta din seria PGP600 de ultima generatie, ofera un design unic de blocare a flansei si a carcasei, iar aceasta caracteristica permite o eficienta extrem de ridicata la reducerea zgomotului in functionare, mult inferioare celor ale modelelor conventionale. Designul compact si flexibil ofera, de asemenea, alternative precum pompe multiple cu orificiu de aspiratie comun, supape integrate si combinatii cu pompe din gama larga de pompe Parker. Datorita eficientei si fiabilitatii ridicate, pompele cu roti dintate Parker sunt des folosite pe utilajele agricole sau de constructii cum ar fi încarcatorul frontal. Stivuitoarele și vehiculele de întretinere a strazilor sunt de asemenea aplicatii ideale pentru pompele si motoarele cu roti dintate Parker.