Image by wayhomestudio on FreePik

Cum eliminați un blocaj într-o fabrică de conserve de alimente și băuturi?

     Aplicați o bună proiectare tehnică și utilizați o soluție de acționare cu frecvență variabilă. Îmbutelierea sau punerea în conserve a băuturilor a fost întotdeauna un proces complex, care necesită un control strict asupra unui număr de parametri de funcționare. Precizia vitezei liniei, a debitului de lichid și a presiunii, a temperaturii și a sincronizării este crucială pentru a maximiza producția și pentru a reduce sau elimina produsele neconforme.

 

Blocajele duc la pierderi de producție

     Parker a fost contactat de o unitate de ambalare a băuturilor care avea o problemă. Uzina suferea în producție din cauza blocajelor și a controlului inconsecvent al temperaturii pe o linie de încălzire a conservelor, ceea ce ducea la respingerea produsului. Nu numai că produsul respins era irosit, dar trebuia apoi distrus și eliminat cu cheltuieli considerabile. Luând în considerare timpul de producție pierdut, un blocaj putea costa până la 6000 de dolari pe incident.

    Confruntat cu o perioadă de așteptare de 9 luni pentru aprobarea unei investiții majore în vederea înlocuirii liniei, departamentul de întreținere a fost însărcinat cu modernizarea sistemului de control existent. Sistemul existent era vechi de peste 20 de ani și folosea un starter cu viteză fixă "pe linie" pentru controlul pompelor.

    Clientul era dispus să le înlocuiască cu drive-uri cu frecvență variabilă (VFD) pentru o mai bună controlabilitate și pentru economiile de energie aferente, dar spațiul fizic de montare nu permitea un dulap cu lățimea estimată de 200 cm necesar pentru opt unități convenționale și dispozitivele periferice necesare pentru fiecare unitate în parte. În mod obișnuit, fiecare unitate necesită componente suplimentare, cum ar fi siguranțe de linie, întrerupător de circuit sau dispozitiv de deconectare și un reactor de linie de intrare. Cu un buget limitat, costurile de materiale și de instalare trebuiau să fie menținute la un nivel minim.

 

Beneficiile inginerești ale unei soluții VFD

Parker a propus o soluție de sistem de acționare cu viteză variabilă pentru a prelua controlul a 8 axe de mișcare pe linia de conserve. Aceasta a venit cu o serie de beneficii:

  • Seria compactă AC890, în virtutea designului său de "raft", necesita mult mai puțin spațiu de montare decât variatoarele convenționale.
  • Designul cu magistrală comună a eliminat necesitatea a opt reactoare de linie și întrerupătoare individuale, fiind nevoie doar de una pentru alimentarea comună care să alimenteze linia de module de acționare cu intrare de curent continuu.
  • Arhitectura cu magistrală comună a oferit eficiență energetică. În timpul funcționării, dacă unul sau mai multe dintre cele opt motoare sunt supuse unei sarcini de revizie, energia regenerată rezultată va fi împărțită pe magistrala de curent continuu cu celelalte unități din sistem.
  • Economiile de spațiu au fost realizate prin faptul că AC890 are o capacitate abundentă de I/O și procesor la bord, eliminând necesitatea unui echipament PLC suplimentar. Acționarea însăși ar urma să preia funcțiile analogice și de contor de mare viteză.

 

 

     Pentru a comunica cu lumea exterioară, se poate selecta unul dintre protocoalele disponibile și se poate instala în unitatea AC890 sub forma unui card opțional. În acest caz, o cartelă de comunicare Ethernet/IP a asigurat compatibilitatea cu rețeaua existentă. Sistemul complet a încăput confortabil pe un panou de 92 cm x 150 cm, care a fost instalat într-o incintă existentă din oțel inoxidabil, eliminând astfel cheltuielile pentru o incintă nouă.

 

Răcire eficientă

     Pentru a răci în mod eficient drive-urile, a fost utilizat un schimbător de căldură aer-lichid. Pentru alimentarea schimbătorului de căldură a fost folosită apa din rețeaua de încălzire a conservelor, folosind mult mai puțină energie decât un aparat de aer condiționat și având avantajul secundar de a preîncălzi apa de completare. Acest lucru are ca rezultat mai puțină energie utilizată pentru încălzirea conservelor, prin captarea căldurii reziduale de la acționări. În plus, caracteristicile avansate ale AC890 permit coordonarea pompelor de apă caldă și a conveierilor pentru un control mai bun al temperaturii conservelor. Blocajele pe linie, cauzate de conservele care se încălzeau excesiv și se deformau, au fost eliminate odată ce a fost instalat sistemul de control mai eficient și mai bine coordonat.

 

Problema de producție a fost eliminată

     În concluzie, această modernizare a sistemului a reușit să elimine o problemă gravă de producție care a dus la respingerea produselor și, în acest fel, a permis realizarea unor economii semnificative de energie. Datorită dimensiunii compacte și a design-ului lui AC890, s-a realizat o instalare economică, fără a utiliza spațiu suplimentar în fabrică și conectându-se cu ușurință la rețeaua de comunicații existentă. Pentru a afla mai multe despre produsele AC Drive cu sistem modular AC890, accesați catalogul online.